Eet je mooi met onbewerkte voedingsmiddelen

Het boek 'Eet je Mooi in 28 dagen' is gebaseerd op de kennis die is opgedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek zoals op Beautyfood.org is te lezen. Het beschrijft van dag tot dag welke onbewerkte voedingsmiddelen je kunt eten en hoeveel je hiervan moet eten om er goed uit te zien.

Word de mooiste versie van jezelf met de lekkere en gezonde recepten die altijd binnen 20 minuten op tafel staan.

 

Koop het boek of kijk voor meer informatie op www.eetjemooi.nl

 

 

 

Effect voedingstoffen op de tanden

Welke effect hebben voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen op de tanden?

Literatuuronderzoek toont hierover het volgende aan. 
 

Vitamines

Een gebrek aan vitamine A (retinol) kan zorgen voor een vermindering van slijm productie, wat leidt tot een verminderde speeksel stroming, verminderde stevigheid van het gebit en aanzienlijke toename van de kans op tandbederf (cariës) (Ehizele et al., 2009).


Een vitamine B 6 gebrek kan leiden tot achteruitgang van tanden en botten en ontsteking van de weefsels rondom de tand (parodontitis). Een gebrek aan vitamine B 12 kan leiden tot ontstoken tandvlees, afnemen van botmassa en het loslaten van het parodontium. (Ehizele et al., 2009).

De relatie tussen vitamine C en gebitsziektes kan verklaard worden door de rol van vitamine C in het behoud en herstel van gezond weefsel naast de antioxidant werking.
Een gebrek aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees en loszittende tanden (Ehizele et al., 2009).

 

Een gebrek aan vitamine D zorgt ervoor dat de gehaltes van calcium in het plasma verlaagd zijn (DePaola et al., 2006).

Mineralen
Calcium en fosfor gebreken leiden tot een verminderde resistent tegen cariës en stevigheid van het gebit. Calcium is belangrijk bij de opbouw van het bot en de tanden. Calcium en fosfor zijn belangrijk bij de mineralisatie van de tanden (DePaola et al., 2006).

Fluoride gaat op verschillende manieren tandbederf tegen. Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur meer resistent wordt tegen bederf. Bovendien zorgt fluoride voor een verminderd metabolisme van de orale micro-organismen, waardoor er minder organische zuren worden geproduceerd (Ehizele et al., 2009).

 

Claims met een effect op de tanden

EFSA heeft de volgende claims met een effect op de tanden goedgekeurd. De producten moeten ten minste een bron van (=15% van de RDA) de genoemde voedingsstoffen zijn, tenzij anders vermeld.

- Vitamine D is nodig voor het behoud van gezonde tanden

- Calcium, fosfor en magnesium zijn belangrijk voor gezonde tanden;

- Fluoride speelt een rol in de mineralisatie van tanden;

- Suikervrije kauwgom draagt bij aan de neutralisatie van zuren op tandplak

- Suikervrije kauwgom draagt bij aan het behoud van tandmineralisatie