Eet je mooi met onbewerkte voedingsmiddelen

Het boek 'Eet je Mooi in 28 dagen' is gebaseerd op de kennis die is opgedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek zoals op Beautyfood.org is te lezen. Het beschrijft van dag tot dag welke onbewerkte voedingsmiddelen je kunt eten en hoeveel je hiervan moet eten om er goed uit te zien.

Word de mooiste versie van jezelf met de lekkere en gezonde recepten die altijd binnen 20 minuten op tafel staan.

 

Koop het boek of kijk voor meer informatie op www.eetjemooi.nl

 

 

 

Effect voedingstoffen op het haar

Welke effect hebben voedingsstoffen zoals vetten, vitamines en mineralen op het haar? Uit Literatuuronderzoek blijkt dat de meeste informatie die bekend is over de relatie tussen voeding en het haar is afkomstig van gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

 

Vetten
Essentiële vetzuren zijn belangrijke componenten van hoornlaag. Een gebrek aan deze vetzuren (o.a. linolzuur en linoleenzuur) kan leiden tot droog en breekbaar haar (Goldberg and Lenzy, 2010).


Vitamines
Een gebrek aan vitamine C kan leiden tot gedraaid haar. Dit komt doordat deze haren een verminderd aantal verbindingen hebben in de gevormde keratine (Prendiville en Manfredi, 1992).

 

Een gebrek aan vitamine A kan leiden tot een overmatige productie van keratine in de haarzakjes, waardoor er grove, bruine kegelvormige bultjes op de huid ontstaan (Chia et al., 2008).

 

Een gebrek aan biotine (vitamine B8) kan leiden tot droog en breekbaar haar. Hoewel biotine vaak wordt gebruikt als middel tegen haaruitval, is hier weinig over bekend in de literatuur (Goldberg and Lenzy, 2010)

Mineralen
IJzer is belangrijk voor een normale groei en uiterlijk van het haar. De benodigde hoeveelheid ijzer voor haargroei varieert afhankelijk van leeftijd, huidskleur en geslacht. Inname van voldoende ijzer voorkomt geen haarverlies (Bron: Voeding-Kennisbank/Efsa)

 

Selenium is een essentieel spoorelement dat een bestanddeel is van verschillende eiwitten, waaronder enzymen. Een gebrek aan selenium kan leiden tot droog, breekbaar haar en lichter worden van het haar (Goldberg en Lenzy, 2010). Een gebrek aan zink kan leiden tot haar uitval en droog en breekbaar haar. Het mechanisme van zink op de haargroei is onbekend (Goldberg en Lenzy, 2010).

 

Metalloiden

Inname van silicium heeft een positief effect op de stevigheid, elasticiteit en breekbaarheid, wat leidt tot dikker haar (Wickett et al., 2007).
 

Claims met een effect op het haar

EFSA heeft de volgende claims met een effect op het haar goedgekeurd. De producten moeten ten minste een bron van (=15% van de RDA) de genoemde voedingsstoffen zijn, tenzij anders vermeld.

- Vitamine B8 is nodig voor het behoud van gezond haar

- Koper speelte een rol in de vorming van de kleur in het haar. Koper draagt bij aan het behoud van het bindweefsel. Het bindweefsel is een structureel bestanddeel van de haarvaten.

- Selenium en zink helpen het haar gezond te houden