Eet je mooi met onbewerkte voedingsmiddelen

Het boek 'Eet je Mooi in 28 dagen' is gebaseerd op de kennis die is opgedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek zoals op Beautyfood.org is te lezen. Het beschrijft van dag tot dag welke onbewerkte voedingsmiddelen je kunt eten en hoeveel je hiervan moet eten om er goed uit te zien.

Word de mooiste versie van jezelf met de lekkere en gezonde recepten die altijd binnen 20 minuten op tafel staan.

 

Koop het boek of kijk voor meer informatie op www.eetjemooi.nl

 

 

 

Effect voedingstoffen op de huid

Welke effect hebben voedingsstoffen zoals  eiwitten, vetten, vitamines en mineralen op de huid? Literatuuronderzoek toont hierover het volgende aan.  
 

Eiwit

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor de opbouw van het lichaam. De cellen in het lichaam hebben eiwitten nodig voor groei en herstel (Laval, 2002).

 

Water

De huid verliest constant water. De aanwezigheid van voldoende water in de huid is belangrijk voor een zachte en gladde huid (Boelsma et al, 2003).

 

Vetten

De huid bestaat voor 25% uit onverzadigde vetten, die helpen bij de hydratatie van de huid doordat er een beschermend laagje gevormd word aan de oppervlakte van de huid waardoor het verlies van vocht wordt verminderd. Dit zorgt voor een zachte en soepele huid en voorkomt dat de huid droog wordt (Boelsma et al, 2001).

 

De vetten in de huid zijn relatief onstabiel en vatbaar voor oxidatie. Om afbraak, en hiermee gepaarde veroudering van de huid, te voorkomen moeten de geoxideerde vetten worden aangevuld (Purba et al, 2001).

 

Omega-3-vetzuren uit visolie dragen bij aan het remmen van ontstekingen. Bovendien beschermen omega-3-vetzuren tegen vrije radicalen. (Boelsma et al, 2001).

 

Een verhoogde inname van linolzuur (een omega-6-vetzuur) vermindert de kans op een droge huid (Cosgrove, 2007).

 

Vitamines
Een hogere inname van vitamine C vermindert de symptomen van een ouder wordende huid. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen. Daarnaast is vitamine C een goede antioxidant (Cosgrove, 2007).

 

De vetoplosbare vitamine E (tocoferol) biedt in combinatie met een andere antioxidant, zoals de wateroplosbare vitamine C, bescherming tegen vrije radicalen. Beide vitamines zijn aanwezig in de huid (Boelsma et al, 2001; Sies en Stahl, 2004).

 

Vitamine A heeft een positief effect op het uiterlijk van de huid. Vitamine A speelt een belangrijke rol in de huid. Retinoides, die verwant zijn aan vitamine A spelen een rol bij regulering van keratine vorming van de huidcellen (Boelsma et al, 2003; Cosgrove, 2007)

 

Carotenoïden

Carotenoïden zijn een groep van gele tot rode kleurstoffen. Carotenoïden, waaronder β- caroteen, luteïne en lycopeen hebben een beschermend effect, doordat deze carotenoïden licht kunnen absorberen (Boelsma et al, 2001).

 

Polyfenolen

De polyfenolen in groene thee hebben een beschermend effect tegen beschadiging door UV straling (Katiyar et al., 2001).

 

Mineralen

IJzer is een belangrijke voedingstof in het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in de groei, behoud en normale fysiologie van de huid (Roe, 1986; Sato, 1991).

 

Inname van andere mineralen als zink, calcium, fosfor en magnesium draagt bij aan de antioxidant capaciteit van de huid (Purba et al, 2001).

 

Zink draagt bovendien bij aan synthese van collageen (Goldberg en Lenzy, 2010).

 

Claims met een effect op de huid.

Sinds 2006 is er een wet op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. De European Food Safety Authority (EFSA) bepaald aan de hand van wetenschappelijke artikelen welke voedingsclaims zijn toegestaan. De volgende claims met een effect op de huid zijn goedgekeurd door EFSA. De producten moeten ten minste een bron van (=15% van de Recommended Daily Allowance (RDA)) de genoemde voedingsstoffen zijn, tenzij anders vermeld.

 

De volgende claims met een effect op de huid zijn positief beoordeeld door de EFSA

- Vitamine A, B2, B3, B8 helpen de huid gezond te houden

- Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen en het functioneren van de huid

- Koper draagt bij aan de pigmentvorming in de huid en het behoud van het bindweefsel - Jodium draagt bij aan het behoud van een gezonde huid.