Eet je mooi met onbewerkte voedingsmiddelen

Het boek 'Eet je Mooi in 28 dagen' is gebaseerd op de kennis die is opgedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek zoals op Beautyfood.org is te lezen. Het beschrijft van dag tot dag welke onbewerkte voedingsmiddelen je kunt eten en hoeveel je hiervan moet eten om er goed uit te zien.

Word de mooiste versie van jezelf met de lekkere en gezonde recepten die altijd binnen 20 minuten op tafel staan.

 

Koop het boek of kijk voor meer informatie op www.eetjemooi.nl

 

 

 

Opbouw en uiterlijk van de huid

Om de invloed van voeding op de huid te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je de opbouw van de huid kent.

 

Opbouw van de huid

De huid vormt de buitenste laag van het menselijk lichaam. Het beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf en speelt een belangrijke rol in het uiterlijk van de mens.

De huid bestaat uit drie lagen; de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid.

opbouw huid

De opperhuid bestaat uit een hoornlaag en een kiemlaag. De kiemlaag bestaat uit snel delende cellen. De gevormde cellen schuiven steeds verder naar boven. Tijdens dit proces vormen te cellen het eiwit keratine, dat ze opslaan in de cel. Dit is een taaie ondoordringbare substantie. Wanneer de cellen helemaal verzadigd zijn met keratine sterven ze af. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen.

De lederhuid bestaat uit collageen/elastine bindweefsel waarin zenuwen en bloedvaten liggen. Het collageen bindweefsel zorgt voor de stevigheid van de lederhuid. De elastine voor elasticiteit. Ook pigmentvormende cellen bevinden zich in de lederhuid. Wanneer de pigmentcellen geprikkeld worden door ultraviolette straling maken zij meer pigment aan, waardoor de huid bruin kleurt. In de lederhuid bevinden zich ook de talgklieren, zweetklieren en haarwortels.

De onderhuid bestaat ook uit bindweefsel. Er is minder collageen aanwezig dan in de lederhuid, maar er zijn wel elastische vezels (elastine) aanwezig in de onderhuid. In de onderhuid liggen veel bindweefselcellen die vet opslaan (Laval, 2002).

 

Uiterlijk van de huid

Het uiterlijk van de huid wordt bepaald door textuur, kleur en elasticiteit van de huid en zweet- en talgproductie. Hierin spelen eiwitten, vetten en vocht een belangrijke rol. De conditie en het functioneren van de huid wordt aangetast door externe factoren zoals ultraviolette straling, vrije radicalen, toxische en allergische stoffen en mechanische beschadiging. Daarnaast spelen interne factoren als genetische eigenschappen, immuunsysteem, hormoonhuishouding en stress een rol. Deze factoren kunnen leiden tot rimpels, droge of vette huid, ontstekingen en andere huidproblemen (Boelsma et al, 2001).